De cumulatieven kunnen in de SmartFarm app worden ingevoerd aan de hand van een zeer eenvoudig stappenplan. De graaddagen, koude uren en neerslagsom, worden op basis van FieldMate data berekent. De resultaten zijn zeer betrouwbaar, doordat gemeten wordt, daar waar de planten zich ontwikkelen, in het veld. Alle meetpunten van de FieldMate kunnen worden gebruikt voor de berekeningen van de graaddagen en koude uren. Ook het instellen van de drempelwaarde behoord tot de mogelijkheden.

Cumulatieven berekenen boven de grond

Doordat alle meetpunten van de FieldMate kunnen worden gebruikt, zijn de uitkomsten van de cumulatieven voor meerdere doeleinden te gebruiken. Denk hierbij aan het bepalen of er voldoende koude uren bereikt zijn voor fruitbomen voor een regelmatige knopontwikkeling gevolgd door een goede oogst met een hoge fruitkwaliteit. De hoeveelheid benodigde koude uren is afhankelijk van het gewas en de cultivar. Voor de berekening van de koude uren in fruitbomen kan de 75cm hoge temperatuur sensor gebruikt worden.

Het accumuleren van temperaturen op 25cm hoogte kan onder andere bijdragen aan het voorspellen van de insectontwikkeling. Door het aantal graaddagen in het gewas te berekenen kan men beter voorbereid starten met het scouten op insecten. Een goed voorbeeld van de ontwikkeling van insecten op basis van graaddagen zijn trips. Van trips is bekend dat bij het bereiken van een temperatuursom van 95,4°C graaddagen de eitjes uitkomen, waarna de larven actief worden. Wanneer men op tijd start met scouten en de gewasbescherming op tijd start, kan veel gewasschade worden voorkomen.

Cumulatieven berekenen onder de grond

Naast de temperatuur sensoren boven de grond, kunnen ook de temperatuur sensoren onder de grond gebruikt worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bepalen van wortelontwikkeling en het bepalen van het de eerste stikstofgift voor grasland. De hoeveelheid graaddagen is hierbij een maat voor het opwarmen van de bodem en het juiste stadium van het gras. Door de meetgegevens van de temperatuursensor op -5cm diepte te gebruiken, blijft men constant op de hoogte van de status van de bodem en het gras.
Neerslagsom

De neerslagsom is een eenvoudige tool om te bekijken hoeveel neerslag er gevallen is in de afgelopen dagen, weken of maanden, of tussen 2 verschillende data. Door het eenvoudige overzicht, kan men vergelijkingen maken in hoeveelheden neerslag tussen seizoenen, teelten en jaren. Dit kan onder andere bijdragen aan een optimalisatie van de irrigatie strategie.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en krijg 1 maand gratis toegang tot het SmartFarm platform.