Ziektedrukmodellen om jou tijdig te informeren

Toenemend areaal,  strengere wet-en regelgeving en grilligere weersomstandigheden kan ervoor zorgen dat je grip verliest op jouw gewassen. SmartFarm houdt je perceel 24/7 voor je in de gaten en informeert jou pro-actief, waardoor je minder snel voor verrassingen komt te staan. 

Op tijd gewasbescherming inzetten tegen ziektes houdt je gewas gezond en zorgt voor een betere opbrengst. Een ziektemodel helpt je om tijdig een bespuiting uit te voeren voordat het gewas geïnfecteerd is door schimmelziektes. Hierdoor kan het middel het meest optimaal zijn werking doen, opgenomen worden en de plant beschermen. Je gewas zal langer gezond blijven, wat vaak resulteert in een betere opbrengst.

SmartFarm is het meest complete platform van de wereld en ondersteunt 65 gewassen en meer dan 170 ziektes. Laat je niet meer verrassen, neem voor slechts € 14,99 een abonnement en hou je gewas gezond!

Hoe werkt een ziekte risico model?

De modellen genereren voorspellingen voor ziekten en plagen door rekening te houden met de omstandigheden die hun voorkomen en ontwikkeling bevorderen. Ze zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en talrijke veldproeven, en bevatten regels en algoritmes die factoren zoals regen, temperatuur, luchtvochtigheid, bladnat en zonnestraling in acht nemen.

Deze data wordt gebruikt om automatisch een prognose te berekenen voor het verwachte moment en de intensiteit van de volgende infectie. Dit helpt jou als teler om enkel te spuiten wanneer het echt nodig is, met het meest effectieve product, waardoor je kosten bespaart en resistentie tegen gewasbeschermingsmiddelen vermindert.

Hoe ziektedruk modellen gebruiken in de praktijk

Dankzij de modellen is het niet meer nodig om preventief of 'voor de zekerheid' te spuiten. Je spuit alleen wanneer er echt risico is op infectie. Dit is het effectiefst net voor of net na een mogelijke infectie, voorkomend dat de ziekte zich verder ontwikkelt. Zo benut je het moment waarop de ziekteverwekker het meest kwetsbaar is.

Helpt bij een optimale productkeuze. De ziektemodellen bieden inzicht in het specifieke risico voor jouw gewassen, rekening houdend met de unieke omstandigheden van jouw teelt. Dit stelt je in staat het gebruik van breedspectrum-gewasbeschermingsmiddelen te verminderen en precies dat product te kiezen dat, of het nu preventief of curatief is, het beste aansluit bij jouw situatie.

Door te werken met ziektemodellen, kies je voor een slimme, kosteneffectieve en duurzame benadering van gewasbescherming.

De SmartFarm app is heel waardevol voor ons bedrijf. Deze geeft het beste moment van spuiten aan. Bij preventie bestrijding is dit erg belangrijk. Je voorkomt dat je later opnieuw moet ingrijpen. Hiermee besparen we gewasbeschermingsmiddelen en houden het gewas gezonder!

Geert-Jan Jonkman Eigenaar van Jonkman Tuinbouw

Download de app