Net als de modellen die hij voor ons ontwikkelt kan Joost het best beschreven worden met één woord: “betrouwbaar”. Niet alleen als onderzoeker en collega, maar ook als familieman en echtgenoot. Hij is de trotse vader van drie dochters van de leeftijden 22, 20 en 16. Voor wie hij, wanneer hij daarvoor de kans krijgt, nog steeds de lunch smeert. Daarbij kan naast zijn gezin ook de hockeyclub op Joost rekenen, waar hij als coach enkele weken geleden nog het team van zijn dochter naar het kampioenschap heeft geleid.

Gewerkt op een boerderij!

Hoewel Joost zelf niet van boerenafkomst is, begon de agrarische belangstelling bij hem wel al vanaf jonge leeftijd. In het Veluwe gebied, waar hij vandaan komt, heeft hij van zijn 10e tot zijn 25e in zijn vrije tijd op een boerderij gewerkt. Een gemengd bedrijf met koeien, mestvarkens, meststieren en zo’n 100 hectare land, waarop voornamelijk aardappelen, suikerbieten, gerst en maïs geteeld werden. 

Toen Joost ging studeren was daarom de keus voor de Landbouwhogeschool ook snel gemaakt. In 1987 begon hij hier aan de opleiding Landbouwtechniek in Wageningen. Eenmaal daar werd Joost geïntroduceerd in het vak Meteorologie en al snel genoeg werd hiermee zijn belangstelling voor de landbouwmeteorologie aangewakkerd. Uiteindelijk studeerde hij af van maar liefst twee opleidingen tegelijkertijd: Landbouwtechniek en Bodem-Water-Atmosfeer. Als kers op de taart behaalde Joost daarbij enkele jaren later zijn doctoraal aan de Wageningen Universiteit onder de vakgroep Meteorologie. 

Naar eigen zeggen houdt Joost van het onderzoeken, dit doet hij liever dan presenteren of lezingen geven. In zijn tijd in Wageningen heeft hij veel vooruitstrevend onderzoek gedaan. Deze academische kwaliteit heeft hem zelfs naar Nieuw Zeeland gebracht, waar hij enkele jaren onderzoek heeft gedaan naar de staat van veengronden die ontwaterd zijn voor de landbouw. “Een fantastische tijd, met top collega’s in een prachtig land” aldus Joost.

Toen de omstandigheden Joost weer naar Nederland brachten, heeft hij een tijd in de ICT-sector gewerkt, maar uiteindelijk werd de behoefte om terug te keren naar de agrarische sector te groot. Joost begon samen met Erno Bouma een eigen bedrijf, dat later zijn krachten bundelde met Appsforagri.

Een onmisbare kracht

Joost´s keuze om zich op app-ontwikkeling te richten, kwam niet uit de lucht vallen. Hij was eerder al verantwoordelijk voor de totstandkoming van de populaire app Weeronline. Het is natuurlijk geen verrassing dat een man met z’n grote expertise voor Appsforagri een onmisbare kracht is geweest. Volgens Joost is zijn belangrijkste bijdrage hierbij de mogelijkheid om op microniveau, data van het gewas te meten. “Ik liep al lange tijd rond met het idee om een sensor te maken die in gewas meet en als input dient voor allerlei modellen. Met de opkomst van IoT (LoraWan, Sigfox en NB-IoT) werd dit mogelijk. Ik heb het prototype gemaakt van stukken PVC en handmatig gesoldeerde printplaten, nu komt dit gelukkig uit een spuitgietmachine en worden de PCB’s automatisch bestukt.”

Al met al is onze bescheiden Joost van alles behalve bescheiden waarde voor ons bedrijf. Dit jaar is zijn zevende jaar bij Appsforagri en daar komen hopelijk nog vele jaren bij.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en krijg 1 maand gratis toegang tot het SmartFarm platform.