Waarom kijken we naar de vochtigheid?

Het verband tussen gewasbescherming en vochtigheid van het gewas is op het eerste gezicht misschien onduidelijk, maar het is een van de meest cruciale factoren voor een succesvolle bescherming. Dit komt voort uit het feit dat drogere gewassen meer cutine produceren in hun bladeren. Deze waslaag beschermt het gewas tegen uitdroging, maar maakt het ook zeer moeilijk voor de bladeren om bestrijdingsmiddelen op waterbasis op te nemen, waardoor elke poging om het gewas met dergelijke stoffen te beschermen bij voorbaat mislukt.

Met welke vochtigheid moet rekening worden gehouden?

Om er zeker van te zijn dat de cutine de gewasbescherming niet belemmert, moeten de bladeren van het gewas voldoende vochtig zijn. Of het gewas zich in de juiste toestand bevindt, hangt echter niet af van de vaak bekeken relatieve vochtigheid, maar van de dauwpunttemperatuur. Dit is de temperatuur waarbij het vocht in de lucht daadwerkelijk condenseert op de bladeren. In tegenstelling tot de relatieve vochtigheid is de dauwpunttemperatuur zeer stabiel en wordt niet beïnvloed door veranderende temperaturen, wat de landbouwer cruciale informatie geeft over het tijdstip waarop hij de gewassen moet behandelen.

Hoe kan met deze factoren rekening worden gehouden?

Gezien de grote invloed van de luchtvochtigheid op het succes van gewasbescherming, moet het perfecte moment voor bespuiting zorgvuldig worden gekozen. Deze taak kan een hele uitdaging zijn als onze geavanceerde oplossing er niet was geweest. De FieldMate meet de essentiële dauwpunttemperatuur rechtstreeks in het veld en vertaalt deze gegevens in gemakkelijk te begrijpen informatie. Vervolgens houdt onze Spuit planner rekening met de vochtigheid van de planten om telers te helpen het perfecte moment te vinden voor de behandeling van hun gewas. Zo wordt gewasbescherming een eenvoudige taak, zelfs zonder een expert te zijn op het gebied van gewasvochtigheid.

Meer leren over gewasbescherming?

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en krijg 1 maand gratis toegang tot het SmartFarm platform.