Wat is dauw?

Optimale gewasbescherming is niet mogelijk zonder aandacht voor dauw. Dauw is een gevolg van het afkoelen van de bladeren in de avond. Ze worden dan kouder dan de omringende lucht en de zogeheten dauwpunttemperatuur. Als gevolg daarvan condenseert het vocht in de lucht op de bladeren, waardoor ze vochtig worden. Dit proces stopt pas als ’s morgens de zon opkomt en zelfs daarna blijven de bladeren nog enkele uren nat omdat de dauw weer moet verdampen. 

Welke rol speelt dauw bij gewasbescherming? 

Dauw is een vorm van vocht en heeft daarom invloed op de manier waarop het gewas kan worden beschermd en op de manier waarop infecties het kunnen aantasten. Gewasbescherming met bestrijdingsmiddelen werkt op door dauw bedekt bladeren niet hetzelfde als normaal, omdat de meeste middelen zich niet goed aan natte oppervlakken kunnen hechten. Bovendien opent dauw de mogelijkheid van schimmelinfecties. Schimmelsporen maken gebruik van een vochtige omgeving om zich te ontwikkelen en het gewas binnen te dringen in de cellen, waardoor ernstige schade wordt aangericht. Dit maakt van dauw een factor met vele gezichten, die de planning voor gewasbescherming op vele niveaus beïnvloedt. 

Hoe kan met deze factor rekening worden gehouden?

Gezien de mogelijke negatieve gevolgen van dauw op het gewas en de invloed ervan op schimmelinfecties, moeten telers zorgvuldig te werk gaan bij de bescherming van hun gewassen. Hulp bij deze uitdagende taak wordt geboden door de FieldMate, die de dauwpunttemperatuur weergeeft en deze gegevens vertaalt in uitgebreide informatie. De lokaal gemeten dauw werkt als input voor onze Spuit planner en draagt daarmee bij aan het vinden van het perfecte moment voor telers om hun gewas te behandelen. Dit beschermt niet alleen het gewas in het algemeen, maar helpt ook het gevaar van schimmelinfecties te verminderen.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en krijg 1 maand gratis toegang tot het SmartFarm platform.