Gewas & weer update week 20

Door het groeizame ontwikkelt ook het onkruid zich snel. Het bepalen van het juiste spuitmoment is lastig te bepalen, vanwege regenperioden en buien. “Houdt de app goed in de gaten en kom in actie zodra het kan”, zegt agro-meteoroloog Erno Bouma, verbonden aan SmartFarm in de wekelijkse Gewas en Weer Update.

Controleer in suikerbieten de hoeveelheid eitjes van de bietenvlieg. Als het aantal boven de schadedrempel ligt, is een bespuiting rendabel.

In aardappelen blijft Phytophthora een groot risico. Spuit altijd met meerdere middelen en wissel deze per bespuiting af.

Gewas & weer update week 19

Kijk goed in de suikerbieten naar luizen en controleer de uien op onkruid. In het midden van het land en het zuidwesten is de schadedrempel al bereikt. De drempel voor de luizen is 2 luizen per 10 planten. Als je over deze drempel heen bent, is het aan te raden om in de avond te spuiten met Teppeki. Als je kijkt, controleer dan meteen op de eitjes van de bietenvlieg. Bij de uien is het belangrijk om goed het onkruid in de gaten te houden. Op het moment dat de uien opkomen, moet het meeste onkruid eigenlijk al weg zijn. Gebruik daarom ter indicatie een glasplaat om te kijken hoever de uien al zijn.

Gewas & weer update week 18

De werking van groeiregulatie-middelen in tarwe is temperatuurafhankelijk, zegt agro-meteoroloog Erno Bouma, verbonden aan Smartfarm in de wekelijkse Gewas en Weer Update. ‘’De werking van Moddus of CCC is veel beter als je het onder aangename temperaturen spuit’’ In de bieten is de eerste onkruidbestrijding uitgevoerd. Houd het effect daarvan goed in de gaten. Kleine onkruiden zijn meestal goed geraakt. Grotere onkruiden kunnen de bespuiting soms overleven. Een tweede bespuiting kan dan nodig zijn.

Gewas & weer update week 17

Op percelen met pas gezaaide bieten, steekt ook het onkruid de kop op. “Wees er op tijd bij”, zegt agro-meteoroloog Erno Bouma, verbonden aan SmartFarm in de wekelijkse Gewas en Weer Update. “Hoe kleiner het onkruid, des te beter de bestrijding.” In de wintergerst wordt het tijd voor de tweede fungiciden bestrijding. Met oplopende temperaturen en af en toe een bui, is het kiezen van het juiste spuitmoment belangrijk. Het spuitmoment bepaalt sterk de effectiviteit van de bespuiten en de werking van het middel.

Gewas & weer update week 16

De aanhoudende periode met buien maakt het voor telers lastig een bespuiting uit te voeren. Voor een effectieve werking moet het 2 tot 3 uur na toediening droog zijn. ''Check regelmatig het weerbericht voordat je aan de slag gaat'', zegt agro-meteoroloog Erno Bouma, verbonden aan SmartFarm in de wekelijkse Gewas en Weer Update.

Gewas & weer update week 15

Aanhoudende warme en vochtige omstandigheden zijn ideaal voor zowel luizen als de schimmel Septoria tritici in wintertarwe. Alertheid is geboden, zegt agro-meteoroloog Erno Bouma, verbonden aan SmartFarm in de wekelijkse Gewas en Weer Update video. Telers moeten hun tarwegewas goed in de gaten houden en bij de eerste ziekteverschijnselen een bespuiting uitvoeren. Dat kan in combinatie met een middel voor groeiregulatie. Check snel de video voor alle tips van Erno.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en krijg 1 maand gratis toegang tot het SmartFarm platform.