Waarom is het belangrijk het gewas te beschermen tijdens het groeiseizoen?

Om het gewas zo goed mogelijk te beschermen, moeten telers het juiste moment bepalen voor de behandeling van hun gewas met gewasbeschermingsmiddelen. De gegevens die via de gebruikelijke weersvoorspellingen worden verkregen, zijn echter niet voldoende. Het probleem: deze gegevens worden verzameld op een hoogte van ongeveer 200 cm – en dat is niet waar het gewas werkelijk groeit. Dit leidt tot een verschil tussen de werkelijke temperatuur van de bladeren en de temperatuur die door weerstations wordt gemeten, dat kan oplopen tot 10 graden Celsius. Dit verandert de redenering achter de bespuitingsoverwegingen drastisch.

Zijn er nog andere factoren waar telers rekening mee moeten houden?

Hoewel de temperatuur een belangrijke factor is als het gaat om een succesvolle gewasbescherming, spelen ook de luchtvochtigheid en de neerslag een belangrijke rol voor het succes van de behandeling van het gewas. Tenslotte moet rekening worden gehouden met de formulering van de gewasbeschermingsmiddelen, omdat deze aangeeft hoe de middelen door het gewas worden opgenomen en welke factoren van invloed zijn op de snelheid van hun opname. Alleen wanneer met al deze factoren rekening wordt gehouden, kan het beste moment voor bespuiting van het gewas worden gevonden.

Hoe kan met deze factoren rekening worden gehouden?

Er zijn heel wat factoren die een succesvolle teelt tijdens het groeiseizoen zeer moeilijk maken. Gelukkig wordt het bijhouden ervan gemakkelijk gemaakt met onze toptechnologie. SmartFarm biedt met de FieldMate, niet alleen de meest betrouwbare gegevens, waarbij elk relevant aspect direct in het veld wordt gemeten. We vertalen deze gegevens ook in gemakkelijk te begrijpen informatie, zodat boeren altijd het perfecte moment kunnen vinden om hun gewas te behandelen met onze Spuit planner. Zonder het gevaar te verdwalen in alle factoren waarmee rekening moet worden gehouden. 

Meer leren over gewasbescherming?

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en krijg 1 maand gratis toegang tot het SmartFarm platform.