Toenemende uitdagingen in de gewasbescherming
Afgelopen jaren zijn er verschillende gewasbeschermingsmiddelen verdwenen en het is mogelijk dat er de komende jaren nog meer zullen verdwijnen. Dit betekent dat telers steeds minder tools tot hun beschikking hebben om ziekten, plagen en onkruiden te bestrijden. Deze situatie heeft grote gevolgen voor de bestrijding van onkruid, insecten zoals de uienvlieg en schimmels zoals valse meeldauw. Het uiteindelijke resultaat is dat het uiengewas nog meer geplaagd zal worden door verschillende bedreigingen, wat kan leiden tot een mindere gewasgroei en een mogelijke daling van de opbrengsten per hectare.
Valse Meeldauw
Een van de gevaarlijkste uienziektes is Valse Meeldauw. Deze schimmelziekte slaat voornamelijk toe bij een hoge luchtvochtigheid, met name wanneer deze hoger is dan 95%. In een seizoen met regelmatige neerslag en koudere nachten, wat resulteert in ochtenddauw en hoge luchtvochtigheid, kan valse meeldauw flink toeslaan. Daarentegen kan een te lange bladnatperiode, waarbij er een filmlaag over het blad ontstaat, de penetratie van de schimmel in het blad bemoeilijken.
Het belang van tijdige beschermingsmaatregelen
Een van de uitdagingen bij de bestrijding van valse meeldauw is dat de schimmel, eenmaal in de plant niet meer te bestrijden is. Er zijn helaas geen middelen beschikbaar om de schimmel na ontstaan effectief te bestrijden. Daarom is het van cruciaal belang om tijdig te starten met preventieve maatregelen. Valse Meeldauw heeft een incubatietijd van ongeveer 10 tot 19 dagen, waarbij de eerste vlekken op het uienblad gemiddeld na 14 dagen zichtbaar worden. Het tijdig starten met preventieve middelen is daarom essentieel om de schimmel te beheersen, voordat deze schade kan aanrichten.
Stefan van Heist, uienspecialist bij Bayer, benadrukt het belang van perceel specifieke data via weerpalen: “Wil je de ziekte breder en nauwkeuriger voorspellen, dan moet je op elk perceel de relatieve luchtvochtigheid, bladnatperiode en temperatuur meten.” Te zien is dat slimme systemen die deze data verzamelen en verwerken van groter belang worden.
De bescherming van uien tegen valse meeldauw is een voortdurende uitdaging voor de Nederlandse uienteelt. Het verdwijnen van effectieve gewasbeschermingsmiddelen vraagt om nieuwe strategieën en preventieve maatregelen om het gewas te beschermen tegen deze schimmelziekte. Tijdige preventieve behandeling is met beschikbare gewasbeschermingsmiddelen, zoals Zorvec Endavia en Fandango is essentieel. De uienteeltsector zal echter moeten blijven innoveren en zich aanpassen om de groeiende uitdagingen in de gewasbescherming het hoofd te bieden en de kwaliteit en opbrengsten van uien te waarborgen.
Op zoek naar betere manieren om zicht te krijgen op de infectiedruk van gewassen en slimmer om te gaan met beschikbare gewasbeschermingsmiddelen?
Kom meer te weten over ons Ziekte Waarschuwingssysteem, voor een betere gewasbescherming.
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief en krijg 1 maand gratis toegang tot het SmartFarm platform.