In het kort
Hans Gnauer gebruikt sinds vorig jaar het weerstation SmartFarm Sensor en de bijbehorende SmartFarm-app. De technologie helpt hem om het optimale moment voor het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen te bepalen. De combinatie van realtime-weerdata en de app stelt hem in staat om middelen efficiënter in te zetten, waardoor hij geld en hulpbronnen bespaart. Hoewel het station af en toe technische problemen heeft met de neerslagmeter, levert het betrouwbare gegevens over temperatuur en vochtigheid direct van het veld. De SmartFarm-app biedt daarnaast nuttige voorspellingen en beslissingsondersteuning voor toepassingen onder optimale omstandigheden.

Weer niet het gewenste effect?
Het probleem ken je vast: je dient een insecticide of herbicide toe, maar het gewenste effect blijft uit. Vaak komt dat doordat er niet op het juiste – door het weer bepaalde – moment gespoten is. Het gevolg? Je moet opnieuw het veld op. Dat is slecht voor je portemonnee én voor het milieu. De EU streeft ernaar om het gebruik van gewasbescherming tot 2030 met 50% te reduceren (SUR-doelstellingen). Hoe bereiken we dat doel met behoud van effectiviteit en het voorkomen van resistentie? Naast techniek speelt vooral het weer een cruciale rol bij het succes van een toepassing.

De combinatie maakt het verschil
Daar komt de sensor met SmartFarm-app in beeld. “Een weerstation op zich is tegenwoordig niet bijzonder,” zegt Hans Gnauer, akkerbouwer van 165 ha in Maissau. Hij gebruikt de SmartFarm Sensor sinds het voorjaar van vorig jaar. De snesor meet de bodemtemperatuur op 5 en 20 cm diepte (relevant voor zaaimomenten), temperatuur op 25 en 75 cm hoogte (in en boven het gewas), luchtvochtigheid op beide hoogtes, regenval en via berekening ook windsnelheid op spuitboomhoogte. Ook dauwpunt, bladnatduur en verdamping worden berekend.

De SmartFarm-app
“De app is heel intuïtief,” zegt Gnauer. “Ik ben niet digitaal opgegroeid, maar ik kan er prima mee overweg.” De meetwaarden worden weergegeven in de SmartFarm-app. In de Spray Planner kun je tot 48 uur vooruit zien welke momenten geschikt zijn voor gewasbescherming – afhankelijk van het middel. Kleuren (groen, geel, rood) en een zoomfunctie maken het verschil tussen goede en minder goede momenten visueel. Gnauer: “Bij groene balken bespaar je tot 30% werkzame stof zonder effectverlies.” De app bevat ook ziekteprognoses voor bijna alle gewassen. Je ziet terug welke dagen infectiekansen gaven (tot 30 dagen terug) én krijgt een vierdaagse vooruitblik.
Ook weersvoorspelling met neerslagradar is inbegrepen. Gebruikers kunnen hun stations delen, wat extra waarde biedt bij verspreide percelen. Gnauer heeft er vier, vanwege de verschillen in microklimaat tussen zijn percelen.

De praktijkervaring
Na meer dan vier jaar gebruik concludeert Gnauer: “Het systeem helpt enorm om middelen optimaal in te zetten. Met minder hoeveelheid bereik ik hetzelfde effect.” Bijvoorbeeld in aardappelen past hij één fungicidebehandeling minder toe – zonder ziekteproblemen. Ook in granen ervaart hij betere herbicide-effectiviteit, waardoor correcties achterwege blijven. Wat hem vooral verraste: er zijn overdag veel meer goede spuitmomenten dan hij dacht – vooral tussen het opdrogen van het blad in de ochtend en de middag, en dan weer in de vroege avond.

Bij het bezoek op locatie was het lepeltje bedekt met aarde en werkte het station niet meer.

Meer rust en betere beslissingen
“Sinds ik de app gebruik voor gewasbescherming, werk ik relaxter. Je plant het beter en hoeft niet meer zo te haasten.” Vooral bij intensieve teelten zoals aardappelen, groenten, fruit en wijnbouw is het een voordeel. De app helpt ook bij middelkeuze: als voor middel A geen goed moment is, kun je soms beter middel B kiezen.

Het hele jaar door in gebruik
Het station is jaarrond inzetbaar: van tarwe, naar aardappelen, tot pas gezaaide koolzaad. In het voorjaar is de bodemtemperatuur belangrijk voor zaaien. Alleen op wind moet je als teler zelf blijven letten: soms geeft de app nog een 'goed' moment aan bij te veel wind. “Maar daar is de ervaring van de landbouwer gelukkig ook nog,” aldus Gnauer.

Spray Planner: “De symboliek is net als bij een verkeerslicht. Groen: perfect, geel: matig, rood: beter niet doen. En hoe hoger de groene balk, hoe meer werkzame stof – en dus kosten – je kunt besparen,” legt Gnauer uit.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en krijg 1 maand gratis toegang tot het SmartFarm platform.