Eigenaar François van Helvoort en bedrijfsleider Patrick van Gestel bewerken 34 hectare waarop zij sla (6 verschillende soorten), prei, spitskool en knolselderij telen. François en Patrick volgen de politieke ontwikkelingen in den Haag als het gaat over de aanpassingen die men wil doorvoeren voor de agrarische sector. Ze zien onder andere de afname van het aantal toegestane middelen en de bemestingsmaatregelen als een grote uitdaging voor de groententeelt in Nederland.

Van Helvoort tuinbouw wordt door Klep-Agro wekelijks voorzien van teeltadvies voor hun verschillende teelten. ‘Door Johan Bogers van Klep zijn wij terecht gekomen bij de producten van SmartFarm’, zegt François. ‘We vinden het belangrijk om met onze tijd mee te gaan en in te zetten op producten en kennis die ons verder kunnen helpen met onze dagelijkse werkzaamheden. De FieldMate is voor ons een ware ondersteuning als het gaat om het uitvoeren van bespuitingen’. Patrick vult hier op aan: ‘We maken veel gebruik van de Spuitplanner gedurende het hele seizoen. Vooral bij lange bladnatperiodes waarbij het inplannen van een spuitmoment erg lastig is. Dan kun je beter op een moment rijden dat het middel een zo hoog mogelijk rendement geeft, dan op ‘het gevoel’ rijden en er later achter komen dat je voor niets gereden bent.’

Naast de Spuitplanner wordt de FieldMate ook ingezet om de temperatuur op de verschillende percelen in de gaten te houden. ‘We zien grote verschillen in de temperatuur in en boven het gewas, dit is voor ons zeer nuttige informatie voor onder andere de bestrijding van insecten. Ook gedurende de winter wordt de FieldMate bijna dagelijks geraadpleegd voor het uitvoeren van bespuitingen en om de wortelactiviteit op basis van de bodemtemperatuur te beoordelen.

François en Patrick verwachten dat systemen als de FieldMate steeds belangrijker gaan worden in de groententeelt. Ze zien de toekomst bij SmartFarm zonnig in met de ontwikkelingen die op het programma staan. 

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en krijg 1 maand gratis toegang tot het SmartFarm platform.