Data data data: en wat dan?

In de bloembollenteelt werkt men al langer met gewassensoren die worden geleverd door meerdere leveranciers. En ook de inzet van een Gewasbescherming En Weer Informatie Systeem (afgekort Gewis) is al langer gebruikelijk in de sector. Daarbij wordt steeds meer informatie over de teelt vastgelegd in teeltregistratie programma’s én door persoonlijke waarnemingen in het perceel digitaal te registreren. En daar komen ook nog eens satellietgegevens bij.

Kortom, er komen steeds meer data beschikbaar. Het vertalen van al deze data naar de praktijk is de volgende stap. En daarbij zijn praktijkervaring en teeltkennis essentieel. Optimaal spuitmoment Het goede nieuws is dat er steeds nieuwe stappen worden gezet. Zo is een koppeling gemaakt tussen gewassensoren (FieldMates) en het teeltregistratie programma GMN Crop. Als eerste in de tulpenteelt. De gebruiker van GMN Crop krijgt met deze koppeling toegang tot tien weerstations in verschillende regio’s. De teler heeft niet alleen inzicht in de actuele omstandigheden, maar krijgt ook een melding over de ziektedruk. Bijkomend voordeel is dat er op basis van de geregistreerde gewasbehandelingen in combinatie met lokale weersvoorspellingen de volgende behandeling al kan worden ingepland. Op het optimale moment.

Irrigatie-optimalisatie

Een belangrijke uitdaging is om op basis van data, een irrigatie advies te ontwikkelen. Om dat voor elkaar te krijgen, is er al veel geëxperimenteerd en getest. Dit jaar gaan we aan de slag met satellietgegevens. Satellietopnames van het gewas gecombineerd met sensoren in het veld, maken het mogelijk om de vochtbehoefte van het gewas te bepalen. Althans, dat is de theorie. Met een aantal telers worden testen gedaan of dit in de praktijk bijdraagt aan het optimaliseren van irrigatie.

Bijblijven in technologie

Niet iedere teler hoeft zelf het wiel uit te vinden. Agrifirm-GMN volgt de ontwikkelingen in de precisielandbouw op de voet. Dankzij onderzoeken en proeven zijn adviseurs in staat om telers te adviseren bij de inzet van nieuwe technieken. Om de kennis bij Agrifirm-GMN op peil te houden, wordt samengewerkt met tal van specialisten. Gezamenlijk wordt gekeken naar de toepasbaarheid gericht op een toekomstbestendige bloembollenteelt.

Dit artikel komt uit ‘Bol&Teelt’, het magazine voor klanten van Agrifirm-GMN. Meermaals per jaar ontvangen de leden van de coöperatie het magazine met inspiratie en voorbeelden op het gebied van coöperatief, innovatief en duurzaam ondernemen in de bollenteelt.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en krijg 1 maand gratis toegang tot het SmartFarm platform.