fbpx

Aardappel

Efficiënter en duurzamer

telen

Aardappelen gericht en precies behandelen

Als aardappelteler krijgt u ieder seizoen te maken met schimmels als Phytopthora en Alternaria. Een groot deel van de Europese telers werkt tot de dag van vandaag met een spuitkalender. Door consistent behandelingen uit te voeren denken telers de aardappelen goed te beschermen. Vaak word er geen rekening gehouden met de ziektedruk of het ideale spuitmoment. Lees hieronder hoe wij uw percelen monitoren, u waarschuwen als er een verhoogde ziektedruk is én ook nog is aangeven hoe effectief uw behandeling zal zijn. 

Europese landen

31

Gebruikers

620

Fieldmates

900

 Voordelen

agritech oplossingen gewasbescherming voor duurzame landbouw

Ziektedruk

Bescherm uw aardappelen optimaal door de ziektedruk op de aardappelpercelen te meten.

Een aardappelplant is erg dicht en de bladeren houden veel water vast. Hierdoor heeft de aardappelplant in verhouding, een hogere luchtvochtigheid en bladnat periode dan andere gewassen in Nederland.  Door deze hogere RV kunnen waterschimmels bij de juiste temperaturen manifesteren op het aardappelperceel. SmartFarm heeft de gunstige omstandigheden voor Phytopthora en Alternaria berekend, en monitort of de gemeten waarden uit uw microklimaat hier op lijken. Mocht dit zo zijn, wordt aan de hand van het stoplichtmodel aangegeven of er een hoog, middel of laag risico is.

Drempels voor aardappelziekte

In de tabel hieronder hebben wij in kaart gebracht wat de ziektedruk voor u betekent.  Afhankelijk van de hoogte van het infectierisico kunt u inschatten of een behandeling nodig is, of juist niet.

Alternaria

GEEN RISCO

Geen actie benodigd
Controleer de app over 4 tot 5 dagen opnieuw.

LAAG RISICO

Geen actie benodigd
Controleer de app regelmatig.

MATIG RISICO

Eventueel actie benodigd
Maar alleen na 7 aaneengesloten dagen met een matig risico.

HOOG RISICO

Eventueel actie benodigd
Maar alleen na 6 aaneengesloten dagen met een hoog risico.

Phytophthora knolinfectie

Geen actie benodigd
Controleer de app over 4 tot 5 dagen opnieuw.

Geen actie benodigd
Controleer de app regelmatig.

Eventueel actie benodigd
Maar alleen na 7 aaneengesloten dagen met een matig risico.

Eventueel actie benodigd
Maar alleen na 6 aaneengesloten dagen met een hoog risico.

Phytophthora

Geen actie benodigd
Controleer de app morgen opnieuw.

Eventueel actie benodigd
Controleer de app morgen opnieuw of voer een preventieve bespuiting uit in het geval de bespuitingscondities de komende dagen erg slecht zijn of de huidige bescherming afneemt.

Eventueel actie benodigd
Overweeg om vandaag een preventieve bespuiting uit te voeren als de huidige bescherming afneemt.

Actie benodigd
Het is aangeraden om een preventieve bespuiting uit te voeren als de huidige bescherming afneemt.

spuitplanner app op basis van ziektedruk gewassen, gewasbescherming

Spuitplanner

Behandel uw aardappelen op het juiste moment

Wanneer u een behandeling uitvoert is belangrijker dan hoe vaak u de behandelingen uitvoert. Uit veldonderzoek is gebleken dat het moment van behandelen de werking van uw middel exteerm kan beïnvloeden. Een blauw moment, betekent dat uw middel 100% effectief zal zijn. Bij rode momenten zullen de werkzame stoffen in uw middel zelfs niets doen. Met de spuitplanner kunt u uw middelen duurzamer inzetten, en uw aardappelen beter beschermen. Gebruikers besparen tussen de 15% en 30% van hun middelen op jaarbasis.

FieldMate

Inzicht in het microklimaat van uw aardappelperceel

 De afmetingen en meetpunten sluiten perfect aan op de grootte van een aardappelplant. Door de metingen van de FieldMate kunt u in de app een perceel specifieke weersvoorspelling aflezen. Ook krijgt u inzicht in de bladnatperiode, de verdamping en nog veel meer.

Wij hebben in het seizoen van 2022 voor het eerst gewerkt met de spuitplanner van SmartFarm. Door de behandelingen te doen op momenten dat de middelen het best werken, hebben wij minder behandeld dan vorig seizoen. Dit jaar hebben wij 12 keer behandeld, waar we verleden jaren vaak 16 behandelingen deden.

Benieuwd hoeveel behandelingen u kunt besparen dit seizoen?

Karsten Rienstra, Specialist High Value Crops

Laten we in contact komen met elkaar!

Ervaring van teler Huib Sietsema

"Wij stelde aardappelteler Sietsema de volgende vraag, '' Hoe ervaart u het werken met SmartFarm?''
Sietsema antwoordde het volgende; De FieldMate was erg makkelijk te installeren, zo had ik binnen 5 minuten de Fieldmate op mijn perceel staan, en de FieldMate gekoppeld op mijn SmartFarm app. Het afgelopen seizoen hebben wij, mede door de FieldMate onze aardappelen weinig behandeld. Het gunstige weer met weinig regen speelde een grote rol, maar ook door het inzicht in de ziektedruk durfden wij vaker te wachten met behandelen. Als we dan gingen behandelen checkten we altijd even de spuitplanner. We weten zelf echt wel ongeveer wanneer we het best kunnen behandelen, maar niet net zo goed als de spuitplanner. Het is erg handig om te zien op welk tijdstip behandelen gunstig is, en om de windsnelheid op spuitboomhoogte af te kunnen lezen.

Blijf up  to date

SmartFarm ontwikkelt altijd. Dit betekent dat wij regelmatig nieuwe tools en kennis delen!

Onze maandelijkse nieuwsbrief houdt u op de hoogte over onze ontwikkelingen, ook hebben wij jaarlijks een kortingsactie!

Blijf op de hoogte, schrijf u in voor onze nieuwsbrief