Peter Bongers profiteert van het gemak om via een app op zijn telefoon precies af te lezen hoeveel vocht er in de bodem van zijn perceel zit. Zijn haspels kunnen in de toekomst op basis van deze metingen langzamer of sneller gaan lopen. 

Quickhedge is het bedrijf van Bongers en is gevestigd in het Brabants dorp Boekel. Zijn bedrijf is één van de drie bedrijven in Brabant die deelnemen aan een tweejarig SmartFarm project: relatief nieuw teeltoptimalisatie systeem waarbij allerlei slimme sensoren worden ingezet. Het project wordt door toeleverancier Telermaat ook uitgevoerd bij Vroman Kwekerijen in Biest-Houtakker en Frank van Alphen Aardbeienplanten in Galder. SmartFarm bestaat uit de volgende sensoren: FieldMate (gewas- en bodemsensor), SoilMate (bodemvochtsensor), RainMate (draadloze regenmeter).

Bron: artikel uit Hortipoint

De percelen van Bongers beschikken over haagelementen en daar zijn ook bodemvochtsensoren geplaatst. De kweker vertelt: ,,Via een app kunnen we nu het bodemvocht aflezen. Meten is weten, we zien nu precies hoeveel vocht er in de grond zit". Zijn computergestuurde haspels zou hij in theorie de snelheid van slang oprollen kunnen laten bepalen op basis van de meetgegevens. ,,Zover is het nog niet, maar de ontwikkeling gaat wel snel", aldus Bongers.