Terugblik teeltseizoen 2022
Voor veel teelten staat de maand oktober, in het teken van het afronden van het seizoen, een goed moment om terug te blikken. In vogelvlucht kenmerkt het seizoen zich door een zacht voorjaar met meer zonuren en minder regen dan gebruikelijk, een bijzonder warme en droge zomer en een opmerkelijk najaar met afwisselend zomerse en kletsnatte periodes. Voor veel telers een seizoen met uitdagingen.

Ook bij SmartFarm kijken we terug op een seizoen waarin we veel geleerd en gezien hebben. Waar het seizoen van 2021 zich kenmerkte als één van de jaren met de hoogste schimmeldruk van het afgelopen decennium, was afgelopen jaar een tamelijk makkelijk seizoen op het gebied van schimmels. Voor veel van onze gebruikers een reden om dit seizoen SmartFarm in te zetten om kosten te besparen op gewasbeschermingsmiddelen.
Het SmartFarm systeem geeft inzicht in de verwachte ziektedruk voor de komende 4 dagen én het optimale spuitmoment voor de hoogst haalbare effectiviteit. Zo kan tijdig en effectief ingegrepen worden in periodes van hoge ziektedruk en in periodes van lage ziektedruk bespuitingen uitgesteld worden met behoud van gewasgezondheid. In sommige gevallen hebben gebruikers tot wel 30% bespaart op gewasbeschermingsmiddelen. Lees hier over de ervaring van een uienteler die dit jaar met SmartFarm heeft gewerkt.
Het belang van het microklimaat

Het microklimaat zijn de weersomstandigheden tussen het gewas. De ervaring leert dat het microklimaat cruciaal is om te bepalen of een gewas risico loopt op schimmelinfecties en of gewasbeschermingsmiddelen optimaal kunnen werken. Ook dit jaar hebben we weer het effect van het microklimaat in uien en aardappelen onderzocht.
Het zal duidelijk zijn dat het uiengewas sterk onder invloed staat van wind, diens ondergrond en of de zon de planten overal kan beschijnen. Het dichte aardappelgewas vormt veel meer zijn eigen microklimaat. Dieper in het gewas hebben de zon en de wind meer moeite om hun invloed uit te oefenen, waardoor de bodem een minder belangrijke rol gaat spelen. Door het grote bladoppervlak transpireert het aardappelgewas veel meer dan uien. Als het verdampte water niet wordt afgevoerd door de wind (menging) dan zal de relatieve vochtigheid (RV) sterk gaan toenemen. Dit was duidelijk te zien tussen half juni en half juli dit jaar.
Wordt dus de valse meeldauw ziektekans in uien uitgerekend met de weerdata gemeten in de aardappelen, dan zouden de ziekte kansen in het begin van het seizoen wel eens te hoog uit kunnen vallen, waardoor onnodig gewasbescherming wordt toegediend. Andersom zou het berekenen van de Phytophthora kans in aardappelen met de weerdata gemeten in uien kunnen leiden tot te lage ziekte kansen, waardoor gevaarlijke periodes gemist worden.
Voor maximale precisie adviseren wij bij SmartFarm om voor ieder gewas een FieldMate in te zetten. De FieldMate meet de temperatuur en luchtvochtigheid op 25 cm en 75 cm boven de grond, de hoeveelheid regenval én de bodemtemperatuur op twee dieptes. Zo bent u ten alle tijden op de hoogte van de weersomstandigheden voor uw eigen perceel.

Jan de Jager, één van onze winnaars dit jaar

Dit jaar hebben wij op verschillende beurzen winacties georganiseerd. In de foto hierboven ziet u Jan de Jager (rechts) zijn FieldMate in ontvangst nemen op de CZAV open dag.
Wij zijn ook langs geweest bij Jan om de FieldMate te installeren. De hele video daarvan ziet u hier. Wij houden u op de hoogte over de ervaring van Jan met ons systeem.