fbpx

SmartFarm ontwikkelt FieldMate irrigatie tool

De aanhoudende droogte resulteert in een landelijk tekort aan water en de voorspelling is dat dit nog een tijd zo zal blijven. Daarom is door Minister Harbers per 3 augustus 2022 opgeschaald naar het nationaal feitelijk watertekort niveau 2.  Wij hebben hard gewerkt aan een (beta) irrigatie module die telers en akkerbouwers gaat helpen bij droogte. Efficiënt en duurzaam wordt steeds belangrijker. Lees meer over de risico’s die de droogte veroorzaakt en onze irrigatie module in deze blog.

Het risico op doorwas in aardappelen.

Bij een bodemtemperatuur van 25℃ kunnen de knollen gaan functioneren  als ”moederknol”. Nieuwe knollen vormen, die het zetmeel uit de moederknollen trekken. Hierdoor is vaak een groot deel van de oogst niet meer te consumeren en om deze reden dus ook niet verkoopbaar. 

De FieldMate meet de bodemtemperatuur op 5 en 20 cm diepte. Deze gegevens zijn direct zichtbaar in de SmartFarm app. Op deze manier weet u wanneer de bodemtempratuur een risico wordt. Zo kunt u tijdig handelen en bijvoorbeeld beregenen.

Hittestress zal de komende zomers vaker een voorkomend probleem zijn, door de klimaatverandering en de extremere weersomstandigheden. De temperatuur loopt de komende dagen op tot ruim 30 graden. Hittestress veroorzaakt een storing in de groei van de aardappelen, door de rem van deze groei is er vaak sprake van opbrengstdaling. De FieldMate meet temperaturen in en boven het gewas. Klik hier om de grote verschillen te zien tussen gewasklimaat en perceel klimaat.

Vaak is de temperatuur in de gewassen een stuk hoger dan boven de gewassen. Als een teler ervoor kiest om te beregenen als de temperatuur (boven de gewassen) hoger is dan 30℃, kan het in de gewassen soms al 35℃ zijn. Door de gemeten data kunt u beregenen als de temperatuur in de gewassen een risico is.

Fruitteelt en  verbrandingsschade

Door de hitte zijn er de komende tijd ook risico’s en uitdagingen bij het telen van fruit en vruchten. Zo is verbrandingsschade een groot risico in de fruitteelt. Een goed voorbeeld is de appelteelt, bij een temperatuur van 30℃ en weinig tot geen wind is er een groot risico op zonnebrand. Het is dan ook belangrijk dat er beregent wordt in deze situatie.

Er zit echter een groot verschil in de temperatuur in de gewassen, en de temperatuur hierboven. De schade drempel in het gewas wordt vaak vele malen eerder bereikt dan boven het gewas. Met de FieldMate kunt u dit uitstekend monitoren.

De irrigatie tool van de toekomst

Er moet door het tekort aan water efficiënter beregend worden. Het is hiervoor erg belangrijk om het bodemvocht  te meten. Zo kan er worden beregend op de plekken waar dit het meest nodig is. 

De huidige bodemvocht metingen zijn te lokaal en te beïnvloedbaar door externe factoren. Om die reden zijn wij de afgelopen jaren een andere weg ingeslagen op het gebied van bodemvocht, en ook dit jaar bewijst weer de urgentie hiervan.  

Na maanden van ontwikkelen, zijn we dit jaar met een selecte groep gebruikers gestart met het uitvoerig testen van de beta versie. Geert-Jan Jonkman is één van de gebruikers van de beta versie en is enthousiast over de mogelijkheden en betrouwbaarheid van de FieldMate irrigatie tool.

De FieldMate irrigatie tool combineert lokale metingen uit uw gewas met satellietbeelden van uw perceel. In tegenstelling tot bodemvochtsensoren bepaalt dit systeem voor iedere 10 m2 het bodemvocht, zo kunt u dus plaatsspecifiek gaan irrigeren. 

In de SmartFarm app krijgt u een dagelijkse bodemvocht kaart van het  perceel en een irrigatieadvies.  De irrigatie tool van SmartFarm staat gepland om in het voorjaar van 2023  uitgerold te worden. Wilt u als eerste gebruik gaan maken van deze innovatieve methode om bodemvocht te monitoren? Schrijf u nu dan in!

 

Laatste nieuws & updates