fbpx

Eiwittransitie wint terrein

De eiwittransitie wint terrein in Nederland en heeft grote implicaties voor de voedselvoorziening en het klimaat. Ook voor de Nederlandse telers kan deze ontwikkeling komende jaren van grotere invloed worden.

eiwittransitie, veldbonen

Beweegredenen eiwittransitie

De eiwittransitie in Nederland is in volle gang en wordt gezien als een cruciale ontwikkeling in de richting van een duurzamere voedselvoorziening. Deze overgang naar een meer plantaardige eiwitconsumptie en -productie speelt daarbij ook een belangrijke rol in de klimaatagenda. De afgelopen jaren heeft de eiwittransitie in Nederland steeds meer aandacht gekregen. Het landelijke streven is om tegen 2030 de huidige balans van 65% dierlijke eiwitten en 35% alternatieve (waaronder plantaardige) eiwitten in ons voedsel te verschuiven naar respectievelijk 40% en 60%. Deze ambitie vereist fundamentele veranderingen in de gehele voedselketen, waarbij ook de teelt van natuurlijke eiwitten van Nederlandse bodem een steeds grotere rol gaat spelen.

Opschaling Nederland

In juli 2022 hebben 56 organisaties hun handtekening gezet onder de nationale Green Deal Eiwitrijke Gewassen, met als doel de teelt, verwerking en consumptie van eiwitgewassen van eigen bodem op te schalen. Naast het verhogen van de zelfvoorzieningsgraad en het bevorderen van duurzame landbouwpraktijk vergroot deze Green Deal de economische aantrekkelijkheid voor boeren.

Nieuwe kansen

De groeiende vraag naar plantaardige eiwitten van eigen bodem maakt dat de Nederlandse akkerbouwsector veel kansen ziet voor de teelt van nieuwe gewassen.  De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ziet daarbij ook een kansrijke nieuwe exportmarkt in plantaardige eiwitbronnen. Momenteel zijn er al meer dan 250 bedrijven in Nederland actief in deze sector, waarvan sommige al succesvol exporteren naar het buitenland (Rijksoverheid 2023).

Veldbonen

Een goed voorbeeld van een plantaardige eiwitbron van Nederlandse bodem zijn veldbonen. Veldbonen worden gekenmerkt door hun vroegtijdige rijping en het leveren van stikstof aan de bodem. Met opbrengsten van 5 tot 8 ton per hectare en een eiwitgehalte van 25 tot 32% bieden veldbonen een aanzienlijk hoog eiwitrendement. Ze worden veel gebruikt als vervanging van krachtvoer voor rundvee en vinden steeds meer toepassingen als plantaardige eiwitbron in de humane consumptie. Daarnaast bieden veldbonen voordelen zoals stikstofnalevering voor de volgende teelt, het bevorderen van een gezonde wortelstructuur in de bodem, een hoger potentieel aan eiwitopbrengst en een succesvolle opvolgende teelt.

Het belang van duurzaamheid wordt in de Nederlandse landbouw alsmaar groter. Hier bij SmartFarm dragen we hier maar al te graag aan bij. Onze applicatie zorgt er namelijk voor dat boeren op een efficiëntere manier kunnen omgaan met hun middelen. Benieuwd hoe we dit doen?

Lees meer over onze duurzame producten

 

Laatste nieuws & updates